In Irak zijn vier jaar geleden bij een bombardement door een Nederlandse F-16 tientallen doden gevallen. De Tweede Kamer is na deze aanval onjuist ingelicht door toenmalig minister Jeanine Hennis.

Dat heeft het Ministerie van Defensie aan de Tweede Kamer nu laten weten. In de week na het bombardement op 3 juni 2015, waarbij ongeveer 70 doden vielen, meldde Hennis aan de Kamer dat er geen burgerdoden waren gevallen.

Hoeveel burgers onder de slachtoffers waren, is nu niet meer vast te stellen, aldus Defensie. Bij de aanval vielen veel meer doden, doordat er met veel meer explosief materiaal werd gewerkt dan vooraf ingeschat.

Bij een aanval door een Nederlandse F-16 in de nacht van 20 op 21 september van dat jaar op Mosul vielen zeer waarschijnlijk vier vermelde burgerdoden. De aanval was gericht tegen een vermeend hoofdkwartier van ISIS. Achteraf bleek het om een woonhuis te gaan.

Beide aanvallen zijn onderzocht door het Openbaar Ministerie, maar details van de gebeurtenissen zijn nooit naar buiten gebracht. Defensie vreest onder meer voor de veiligheid van de betrokken piloten als dat gebeurt.

De slachtoffers en nabestaanden hebben geen recht op schadevergoeding, aldus het ministerie. De Tweede Kamer heeft lang aangedrongen op meer transparantie over burgerdoden bij missies.

Minister Ank Bijleveld van Defensie wil de Kamer in de toekomst sneller informeren als bij een Nederlandse inzet burgerslachtoffers vallen.

De proxy oorlog tegen Syrie vind plaats omdat Moslim Sji’iten plaats moeten maken voor Soenieten, die door Saudi Arabia aangevoerd worden, waarbij deze de woningen van de lokale bevolking overnemen in de dorpen en steden, nabij the Euphrates River.

Nederlandse F-16’s voerden tussen oktober 2014 en juni 2016 operaties uit voor de onrechtmatige opererende internationale oorlogscoalitie tegen Iraq. Ze vlogen vanaf een basis in Jordanië.

In 2018 volgde een tweede inzet. Toen werden ook aanvallen uitgevoerd op het oosten, in de olierijke gebieden van Syrië die nu door ISIS beveiligd worden tegen de regering troepen van Assad.

Nederlandse F-16’s voerden ongeveer 3000 missies uit. In totaal is vier keer een aanval van F-16’s onderzocht door het OM. Vreemdgenoeg zag in geen geval het OM aanleiding voor een vervolgonderzoek. Er vielen 500.000 doden onder de bevolking van Syrie.

The Post Online / ABC Flash Point News 2019.

4.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fukushima
Fukushima
Member
04-09-20 03:13

Allemaal leugenaars daar in die NL’se politiek, daar wordt namelijk veel geld aan/mee verdiend?

Sunrise
Sunrise
Member
Reply to  Fukushima
08-01-21 18:07

NL is medeverantwoordelijk voor een half miljoen doden en $400 miljard aan schade in Syrie! Dus snel de doofpot in met die niet te vreten hap stront?

Abdul Kamani
Member
31-12-20 13:03

Dat is wat ministers doen, liegen, zodat het bedrijfsleven belasting vrije winsten kan boeken.

Rita Lama
Rita Lama
Member
31-03-21 20:44

Even liegen levert een ander lucratief baantje op bij DSM dit keer?

Unti
Unti
Member
07-04-22 16:51

NL is schuldig aan massamoorden, maar dat moet verborgen blijven?

Babboon
Babboon
Member
03-12-22 23:40

Alle minsters liegen anders verdienen zij geen geld?