In Irak zijn vier jaar geleden bij een bombardement door een Nederlandse F-16 tientallen doden gevallen. De Tweede Kamer is na deze aanval onjuist ingelicht door toenmalig minister Jeanine Hennis.

Dat heeft het Ministerie van Defensie aan de Tweede Kamer nu laten weten. In de week na het bombardement op 3 juni 2015, waarbij ongeveer 70 doden vielen, meldde Hennis aan de Kamer dat er geen burgerdoden waren gevallen.

Hoeveel burgers onder de slachtoffers waren, is nu niet meer vast te stellen, aldus Defensie. Bij de aanval vielen veel meer doden, doordat er veel meer explosief materiaal was opslagen dan vooraf ingeschat.

Bij een aanval door een Nederlandse F-16 in de nacht van 20 op 21 september van dat jaar op Mosul vielen zeer waarschijnlijk vier burgerdoden. De aanval was gericht tegen een vermeend hoofdkwartier van ISIS. Achteraf bleek het om een woonhuis te gaan.

Beide aanvallen zijn onderzocht door het Openbaar Ministerie, maar details van de gebeurtenissen zijn nooit naar buiten gebracht. Defensie vreest onder meer voor de veiligheid van de betrokken piloten als dat gebeurt.

De slachtoffers en nabestaanden hebben geen recht op schadevergoeding, aldus het ministerie. De Tweede Kamer heeft lang aangedrongen op meer transparantie over burgerdoden bij missies.

Minister Ank Bijleveld van Defensie wil de Kamer in de toekomst sneller informeren als bij een Nederlandse inzet burgerslachtoffers vallen.

Nederlandse F-16’s voerden tussen oktober 2014 en juni 2016 operaties uit voor de internationale coalitie tegen Iraq. Ze vlogen vanaf een basis in Jordanië.

In 2018 volgde een tweede inzet. Toen werden ook aanvallen uitgevoerd op het oosten van Syrië.

Nederlandse F-16’s voerden ongeveer 3000 missies uit. In totaal is vier keer een aanval van F-16’s onderzocht door het OM. In geen geval zag het OM aanleiding voor een vervolgonderzoek.

The Post Online / ABC Flash Point News 2019.

4.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fukushima
Fukushima
Guest
04-09-20 03:13

Allemaal leugenaars daar in die NL’se politiek, daar wordt namelijk veel geld aan/mee verdiend?

Sunrise
Sunrise
Guest
Reply to  Fukushima
08-01-21 18:07

NL is medeverantwoordelijk voor een half miljoen doden en $400 miljard aan schade in Syrie! Dus snel de doofpot in met die niet te vreten hap stront?

Abdul Kamani
Abdul Kamani
Guest
31-12-20 13:03

Dat is wat ministers doen, liegen, zodat het bedrijfsleven belasting vrije winsten kan boeken.

Rita Lama
Rita Lama
Guest
31-03-21 20:44

Even liegen levert een ander lucratief baantje op bij DSM dit keer?