Heel lang leek het erop dat Hans de Boer (65) als voorzitter van VNO-NCW vooral een man van woorden zou zijn. In de laatste periode van zijn zesjarige termijn wist hij toch nog geschiedenis te schrijven met zogezegde daden.

De werkgeversorganisatie sloot een akkoord over pensioenen, AOW en eerder stoppen met werken door mensen met zware beroepen, wat daarmee de verhogingen van de pensioen leeftijd in beton wist te verankeren.

Ook had hij een belangrijke rol bij het maken van afspraken over de noodmaatregelen van de overheid om bedrijven te steunen tijdens de Corona-crisis. Zo boekte De Boer toch nog belangrijke resultaten.

Verleden week legde de voorzitter zijn taak neer en begint Ingrid Thijssen (52) als nieuw boegbeeld van de werkgevers.

Zij werkte eerder bij de Nederlandse Spoorwegen en Alliander, een netwerkbedrijf voor energie. Thijssen werd in Februari 2020 benoemd en moest in de zomer het roer overnemen, maar omwille van de Corona-crisis werd de wisseling van de wacht een paar maanden uitgesteld.

Na Bernard Wientjes, een rustige diplomaat, kwam met Hans de Boer een man aan het roer die met boude uitspraken vakbonden en politici in de gordijnen kon jagen.

Dat begon al bij zijn aantreden. Het kabinet had op dat moment met een sociaal akkoord gesloten met vakbonden en zijn voorganger Wientjes over onder meer deeltijd werk voor tijdelijke arbeidskrachten, werk voor arbeidsgehandicapten en over beperking van de WW. De Boer nam er onmiddellijk afstand van.

In Trouw zei hij: “Het lijkt nergens naar. Er staat een handtekening, maar als de politiek dit nog een keer flikt, zeg ik: zoek het maar uit.”

https://i0.wp.com/www.thefruitfields.co.uk/wp-content/uploads/2020/04/Asparagus-Growing-01.jpg?resize=696%2C497&ssl=1

Een jaar later noemde hij uitkeringsgerechtigden in de Volkskrant ‘labbekakken’, die aan het werk moeten. Handen uit de mouwen. Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan.

Wat is daar fout aan? De vakbonden weigerden daarna een tijdje om met hem aan tafel te zitten, zodat de handel in buitenlanders niet van het toneel zou worden geveegd?

De Boer was eigenlijk meer een actievoerder dan een polderman. Hij ijverde heel lang met minister-president Mark Rutte voor afschaffing van de dividend belasting, met als gevolg dat dan de burger het verschil in inkomsten maar zou moeten opvangen?

Een plan van GroenLinks voor belasting op de uitstoot van kool-dioxide noemde hij ‘levensgevaarlijk’ en het zou leiden tot ‘klimaatwerklozen’. Uiteindelijk betaald hier de burger toch de rekening, omdat de bedrijven simpelweg de belastingen door verwerken in de consumenten prijzen.

Toen de bouw stil viel omdat het kabinet voor de taak stond om stikstofuitstoot te beperken riep De Boer op een protestmanifestatie om actie: “Het moet nu!”.

In zijn laatste jaar zette De Boer toch een paar diplomatieke stappen. Met het pensioenakkoord (lees : verlaging uitkeringen spaargelden arbeiders), en tijdens de Corona-crisis (verhoging werkeloosheid) zag hij ook het nut van samenwerking.

De miljarden uit de loonbelasting inkomsten die het kabinet ter beschikking stelde maakte het diplomatieke werk van De Boer natuurlijk makkelijker.

Ondertussen is aan VNO-NCW nog meer dan voorheen het imago gaan kleven van lobbyclub voor multinationals, onder meer door de discussie over belastingontwijking en hoge salarissen en bonussen.

Intern is er ook kritiek op de maatschappelijke bijdrage. Om te weten wat er in de samenleving speelt staat de antenne niet altijd goed afgesteld, zei VNO-NCW-bestuurslid Steven van Eijck vorig jaar in Trouw.

https://i0.wp.com/res.cloudinary.com/resortsandlodges/image/fetch/w_800,h_520,c_fill/https://media.travelnetsolutions.com/0f2a102e2b4e188c74f19241a25d06e7/original.jpg?w=696&ssl=1

Maar De Boer wordt ook geprezen als een ruwe bolster met een blanke pit. Hij heeft humor, is nooit saai, zegt waar het op staat en heeft naar buiten toe een sociaal hart. Ik sta ergens voor en ben betrouwbaar. Je moet mijn uitspraken soms wel met een korreltje zout nemen.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW krijgt met Ingrid Thijssen voor het eerst een vrouwelijke voorzitter, die zich vooral voor de klimaat verwante industrie gaat inzetten. Maar of dat ook minder uitstoot zal opleveren blijft de vraag.

Daarmee wordt de van oorsprong ruim honderd jaar oude werkgeversvereniging voor het eerst voorgezeten door een vrouw.

Dagblad Trouw / ABC Flash Point NL Blog Site News 2020.

4.7 3 votes
Article Rating
Previous articleBritain bans China from 5G network
Next articleCuracao Invaded, Annexed and Occupied by cheap Foreign Labor Forces
Subscribe
Notify of
guest

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tarantula
Tarantula
Member
19-09-20 04:00

De volgende clown die in opdracht van de elite, onder het motto van ontwikkeling, haar bijdrage zal leveren aan de groeiende armoede.

Grietje de Hoer
Grietje de Hoer
Member
23-09-20 02:54

Hans de Boer, blijkt een van de kopers te zijn van het Plaza Hotel in Willemstad.

Het bod werd uitgebracht door het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) namens een onbekende partij. Nu blijkt dat Hans de Boer samen met twee bekenden van hem de nieuwe eigenaren zijn van het voormalige Plaza Intercontinental.

We gaan er een cultureel centrum met een klein beetje toerisme van maken. Zo doen we op een mooie manier wat terug door de tradities op Curacao te vernietigen. Centro Pro Arte en wat restaurants voor mensen met geld.

Grietje de Hoer
Grietje de Hoer
Member
Reply to  Grietje de Hoer
23-09-20 02:57

Met APC die de boel wel even verder zal prostitueren?

XTC
XTC
Member
05-11-20 19:07

En zo worden personen vervangen door anderen uit het georganiseerde misdaad netwerk?

Trevor Fortune
Trevor Fortune
Member
07-12-21 07:46

Was de bedoeling dat hij hier op Curacao ook wat stof zou doen opwaaien, maar dat ruige plannetje, tezamen met APC ging helaas niet door?