Aruba beschuldigt staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) ervan de voorwaarden voor een derde noodlening voor de tweede keer ‘op het laatste moment’ te hebben veranderd.

In plaats van 95 miljoen euro voor drie maanden, moet Aruba met dat bedrag vijf maanden gaan overbruggen. Daardoor komt het eiland opnieuw in betalingsproblemen en zegt de regering extra geld te moeten lenen.

https://i0.wp.com/koninkrijk.nu/wp-content/uploads/2020/12/knops-en-rijna-1024x655-1.jpg?resize=696%2C445&ssl=1

Staatssecretaris Knops is ‘uitermate verbaasd’ dat Aruba de voorwaarden voor een derde noodlening niet ziet zitten? We hebben twee maanden lang gesproken, en als je dan heel lang wacht, dan is het natuurlijk niet zo dat die termijnen hetzelfde blijven?

Aruba probeert op de internationale kapitaalmarkt een partij te vinden die het eiland geld wil lenen. Premier Evelyn Wever-Croes meldde donderdagavond in een televisie toespraak dat zij een instantie heeft gevonden die ‘interesse’ heeft.

Staatssecretaris Knops geeft vrijdag aan dat Aruba daarmee eerst groen licht nodig heeft van Den Haag. “Dat zal mogelijk ook consequenties hebben voor het voorwaarden pakket wat we al hadden liggen in Juli, 2020.

De regering van Aruba heeft er geen vertrouwen in dat er op korte termijn een akkoord met Nederland kan worden gesloten over een nieuwe Corona-lening.

En omdat de landskas nagenoeg leeg is, is besloten buiten ‘Den Haag’ om toch op zoek te gaan naar financiering om de komende maanden de betalingsverplichtingen zoals het betalen van ambtenarensalarissen na te kunnen komen.

In een brief aan de Staten beticht minister-president Wever-Croes Nederland ervan ‘tot onze verbazing zonder vooroverleg ingrijpende wijzigingen te hebben aangebracht in het voorwaarden pakket’.

https://i0.wp.com/i.pinimg.com/originals/60/5d/1f/605d1f135f1f72bd516b75183600b5f7.jpg?w=696&ssl=1

Zo moet Aruba het met de in het vooruitzicht gestelde lening van 204 miljoen gulden twee maanden langer zien uit te zingen dan waarop was gerekend. Wij onderhandelen niet over ons voorstel”, zegt nu ook premier Mark Rutte stellig.

Dus de voorwaarden worden door Den Haag eenzijdig veranderd, zonder dat daar over werd gesproken. Wij onderhandelen niet meer over ons voorstel, zegt de Nederlandse premier vlak voordat hij de Rijksministerraad inloopt. Dit is een onverplicht voorstel. Men zoekt maar uit wat men ermee doet.

Hierdoor wordt een additioneel liquiditeitstekort gecreëerd. Deze wijziging heeft in afwijking van het advies van het CAft, en zonder overleg plaatsgevonden, waardoor het moeilijker wordt om het voorwaardenpakket zoals het op tafel ligt te accepteren.

De regering wordt hierdoor geforceerd om naar financiering te zoeken”, aldus Wever-Croes. Volgens haar is er ‘interesse op de financiële markt’.

De inspanningen vinden thans plaats om financiering voor (in ieder geval) de maanden september en oktober te formaliseren. Dit geeft de nodige ruimte om de uitgestelde onderhandelingen met Nederland te continueren.

De Arubaanse regering zegt, net als Curaçao en Sint-Maarten, ‘constructief’ in gesprek te zullen blijven met Nederland. De andere twee eilanden hebben (nog) geen instantie op de internationale markt die serieus geïnteresseerd is om ze geld te lenen en met China mag er helemaal niet onderhandeld worden?

De autonomie discussie is dan ook een bestuurlijke discussie. Een echt Antilliaans bestuurders excuus om niets te hoeven doen, en te claimen dat je het zelf kan regelen, die autonomie. Geen pottenkijkers.

Bestuurders en Statenleden die zich vooral druk maken om hun baan na de politieke inspanningen, maar just dat gebeurt in NL nou ook. Allemaal vrienden diensten leveren aan grote bedrijven, zodat hun toekomst zeker gesteld wordt.

Chantage, roven, plunderen, omkopen, annexeren en afpersen zijn enkele van de vele geschillen die aanhoudelijk aan het daglicht gesteld worden door betrokken partijen. De zwoele Caribische passaat winden waaien met veel gedraai over de (nog steeds Venezolaanse huur) eilanden.

ABC Flash Point Koninkrijks News 2020.

4.9 8 votes
Article Rating
Previous articleBunker Fuel the Achilles Heel of Shipping Industry Pollution
Next articleSpain Accused CIA of Spying on Assange in London
Subscribe
Notify of
guest

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kick me Out of my Zone
Kick me Out of my Zone
Member
12-09-20 19:55

Het enige wat Aruba wenst is om de opgelopen geschillen op een democratische wijze op te lossen?

Bo Mama
Bo Mama
Member
Reply to  Kick me Out of my Zone
09-10-20 11:20

Teren op de eigendommen van een ander?

Zion
Zion
Member
15-09-20 21:01

Tijdens de troonrede gaf KWA duidelijk aan dat er met deze Corona crisis geinvesteerd moet worden. Bezuinigingen zouden nu uit den boze zijn. Dat geld dit niet voor de Antilliaanse eilanden, die moeten wel hervormen en de broekruim aantrekken??????

Zion
Zion
Member
16-09-20 02:27

De NL’se regering is een Zinkend Schip, en is nu bezig om de burgers de klappen te laten opvangen en ten dode op te schrijven?

Washington DC
Washington DC
Member
21-09-20 14:18

Knops en Den Haag verdraaien de feiten en proberen met de afhankelijke media de gaten te dichten of om ander concept van de waarheid te scheppen?

Prins van Oranje
Prins van Oranje
Member
30-09-20 16:18

Hervormingen zijn niets anders dan ontwrichten van de samenleving teneinde NL volledig gezag te laten afdwingen?

Don Chien
Don Chien
Member
07-10-20 11:14

Allemaal beroepsmisdadigers daar in Den Haag? Ze zeggen het ene, en doen het ander. De kranten mogen dan het vuile werk opknappen, door met gerdukte leugens de vinger naar een ander te wijzen?