De prijzen van vliegtickets naar de Caribische eilanden zullen rond kerst de pan uit rijzen. Curaçao spant de kroon. Volgens ingewijden kan door de grote vraag een retourtje van Amsterdam naar Willemstad oplopen tot maar liefst boven de 5.000 euro?
De stunt die de vliegende piratenschepen van de KLM en TUI uithalen is niet nieuws, maar met zulke misdadige prijzen, worden voornamelijk lokale beursalen geblokkeerd die met de Kerst van plan waren hun familie op te zoeken.
Maar ook de prijzen voor een retourvlucht Aruba en Bonaire zijn fors rond de kerstdagen. Wie vlak voor de feestdagen vertrekt en in Januari weer terug wil, kan op sommige dagen rekenen op prijzen boven de 3.000 euro.
Een dag eerder vertrekken of later teruggaan kan duizenden euro’s schelen. KLM en TUI ontlopen elkaar niet in deze prijzenslag, al lijken de prijzen bij TUI iets goedkoper.
Degenen die met package deals de Hotels bezoeken komen er beter vanaf, omdat de reisorganisaties in samenwerking met de hotels kennelijk goedkopere stoelen afdwingen. Ook zijn tickets voor mensen met een modaal euro inkomen per saldo de helft goedkoper.
Voor de Nederlandsers die de kerst willen doorbrengen met de familie in Nederland is vanaf alle drie de bestemmingen veel goedkoper, maar nog best wel zeer prijzig. Toch hoeven mensen, ondanks de grote prijs verschillen, dit niet als Apartheid en/of rasisme te ervaren.
Een retourtje Amsterdam kost in het slechtste geval dan nog altijd rond 1.400 euro, vanuit Bonaire 1.100 euro en vanuit Aruba kost een ticket in het slechtste geval ongeveer 1.300 euro.
De geautomatiseerde computersystemen die zogenaamd de prijs bepalen op basis van vraag en aanbod wijzigen de ticketprijs soms terwijl je boekt. Het kan dus lonen om geduldig te zijn, maar vaak ook niet.
ABC Flash Point News 2021.
KLM en TUi zijn pure oplichters die samenwerken met andere roversbenden op de luctratieve cocaine route naar Europa. Pure vorm van omkoperij en afpersing, waarbij zoals gebruikelijk de economisch zwakkeren in de maatschappij getroffen worden.
De luchtvaartmaatschappijen zoals de KLM zeggen niet verantwoordelijk te willen zijn voor het rondvliegen van Corona patienten, zeker niet als de besmettingscijfers ineens weer toenemen.
Is ook niet hun taak om aan te pakken, alleen geld verdienen is het motto.
Retourtje van Amsterdam naar Curacao duurder, zodat studenten met de Kerst niet over kunnen vliegen. Anderzijds kunnen de bezetters op Curacao wel goedkoop hun familie in NL opzoeken??? Marktmechanisme noemen ze dat dan?
Luchthaven Hato verhoogde begin dit jaar de prijzen al met 10%. In principe gelden de nieuwe tarieven voor drie jaar, maar luchthaven beheerder CAP mag tussendoor haar inkomsten (tarieven) verhogen met goedkeuring van toezichthouder BTP. Per 2022 komt er nog eens 28% bovenop, wat per definitie pure diefstal is!
Dat gebeurt als je de macht uit handen geeft en CAP alle inkomsten uit de luchthaven belasting kado doet?
Zagen aan de pilaren van de samenleving om daaraan eenzijdig geld te verdienen?
Bij sommige families leggen naast ouders, ook soms ooms en tantes, broers en zussen geld in om een vliegreis voor het in NL studerende kind te kunnen betalen.
Op 19 Oktober 1938 vloog de KLM als eerste luchtvaart maatschappij naar Barbados, om maar aan te geven hoe sterk de banden met Latijs Amerika waren en nog steeds zijn.
Mooi, nu weer opgepakt deze route, goed voor de smokkelaars, die vanuit Venezuela cocaine en gestolen goud naar Barbados brengen.
En zelfs dan nog onbetaalbaar gemaakt?
KLM heeft de komende vakantie periode een capaciteits aanpassing doorgevoerd op de route Amsterdam-Curacao zegt de lokale KLM manager Dirk Buitenlaar in een bijna juichstemming volgens het AD.
Dus er worden meer en grotere vliegtuigen ingezet in deze periode en toch bepaald het vraag- en aanbod de prijs. Ga, dat maar aan een koe vertellen, maar niet aan een beschaafd volk, dat er alles aan doet om onder de druk van NL uit te komen?
Aanbod wordt verhoogd om de prijzen stabiel te houden, maar op om een of andere reden, werkt dit niet bij de KLM en TUI, prijzen stijgen toch verder??
En toch blijft het vraag en aanbod de drijfsveer?
Gorilla’s in the Mist?
Weer zo’n smerig staaltje staats propaganda?
Een van de doelen van de reizend en wissellende bezetting is om het Kabint van Pisas op de proef te stellen en te confronteren met bepaalde stellingen die een averechtse werking tot stand zouden kunnen brengen?
Kind van de rekening zijn de beursalen, die nu met de Kerst niet hun familie mogen opzoeken?
Weer zo’n staaltje democratie om de illusie in stand te houden?
Apartheid hoog in de vaandel?
Vanaf het begin.