Omdat Curacao en Aruba de invoer, uitvoer en doorvoer van Venezolaans goud hebben moeten verbieden, geld zo’n verbod niet voor de door Den Haag gereegerde BES Eilanden.

Dit kan worden opgemaakt uit het antwoord die de Haagse Staatssecretaris Raymond Knops gaf op schriftelijke vragen van Groen Links.

De afgelopen 5 jaar werd er via Curacao en Aruba 160.000 kilo ($8 miljard) Venezolaans goud doorgevoerd door de twee “autonome” eilanden.

Helaas wordt het doorvoer verbod niet gehandhaafd en zal Bonaire voorlopig dus nog niet de hele lucratieve handel overnemen.

Waar het gaat om handel in goud in Caraibisch Nederland, geld dat goud zowel bij invoer als uitvoer dient te worden aangegeven.

Het Ministerie van Financien in Den Haag heeft laten weten dat vanaf 2014 in Caraibisch Nederland geen aangifte van invoer van goud heeft plaatsgevonden vanuit Venezuela?

De regeringen op Curacao en Aruba moesten eerder dit jaar wel een in- en uitvoer  verbod afkondigen om smokkel tegen te gaan. Nederland moest zich zodoende beperken tot een goud covenant met het bedrijfsleven.

Voor NL wordt per 2021 de zogeheten “EU-Conflict Mineralen Verordening” aangewend, maar deze is tamelijk vrijblijvend en laat dus veel te wensen over, met uitzondering voor de piraten uit de West.

ABC Flash Point Gold News 2019.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of