De gezaghebber van Saba, Jonathan Johnson heeft bijzondere bevoegdheden gekregen van de betrokken eilandsraad om de openbare veiligheid op het vulkaan eiland te beschermen tegen nog onbekende aanvallen?

De nieuwe wet regelt vier bevoegdheden: 1. Cameratoezicht, 2. Bestuurlijke Detentie, 3.  Veiligheids Risico Gebied en een Gebieds Uitsluiting en/of Verbod tot toetreden.

https://i0.wp.com/assets.vogue.com/photos/592f05118041c40952de956a/master/w_2560%2Cc_limit/00-lede-saba-island-caribbean-netherlands-travel-guide.jpg?w=696&ssl=1

De bijzondere bevoegdheden worden door den Haag noodzakelijk geacht omdat de gezaghebber verantwoordelijk is voor de openbare orde en de veiligheid van de mensen op Saba.

De bevoegdheden in de nieuwe verordening geven hem meer mogelijkheden om die veiligheid te waarborgen, zoals reeds eerder op St. Eustatius werd toegepast, na een militaire ingreep, waarbij de top bewindsvoerder van Putten zomaar werd afgezet.

De bevoegdheid om Cameratoezicht (*1) in een openbare ruimte in te voeren is voor Saba de belangrijkste! De camerabeelden worden over het gehele eiland realtime opgenomen of life bekeken en na vier weken mogelijk verwijderd, tenzij de autoriteiten vermoeden dat er iets niet goed gaat.

https://i0.wp.com/www.beach.com/wp-content/uploads/2018/07/Saba_overview.jpg?w=696&ssl=1

Op grond van de Bijzondere Bevoegdheid (*2) tot bestuurlijke hechtenis kan de gezaghebber de politie opdracht geven een groep mensen maximaal twaalf uur vast te houden die bij een demonstratie of de rust verstoren en agressief wordt.

De bevoegdheid van het Veiligheidsrisicogebied (*3) kan worden ingezet als er ernstige vrees bestaat dat in een bepaald gebied wapens zullen worden gebruikt. De politie kan in zo’n geval de kleding, auto en andere bezittingen doorzoeken.

De officier van justitie, korpschef van de politie beoordeelt het risicogebied voordat het wordt aangewezen. Wat dat in de praktijk voor toegevoegde waarde heeft is vooralsnog onduidelijk.

https://i0.wp.com/dxnews.com/upload/images/pj6ai5p-saba-tourist.jpg?w=696&ssl=1

De bevoegdheden zullen worden afgedwongen door de politie in extremere situaties, melde gezaghebber Jonathan Johnson eerder deze week tijdens een vergadering van de eilandsraad.

De nieuwe eilandsverordening is gebaseerd op de Wet openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba-WolBES waarin de bijzondere bestuurlijke bevoegdheden van de gezaghebber in verschillende artikelen zijn vastgelegd.

In Nederland hebben burgemeesters ook een aantal bijzondere bevoegdheden die ze kunnen gebruiken in urgente situaties waarin de zogenaamde openbare veiligheid in het geding is.

Koninkrijk.Nu / ABC Flash-Point News 2021.

4.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

11 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Domino
Domino
Member
20-11-21 16:50

De handel in mensen geniet prioriteit in de huidige koninkrijks opvattingen. De eilanden worden nagenoeg overrompelend bezocht door massa toerisme en andere vormen van bezetters, terwijl goedkope illegalen de betrokken lucratieve bedrijfskassen moeten spekken.

Domino
Domino
Member
Reply to  Domino
20-11-21 17:22

comment image

Juliana
Juliana
Member
Reply to  Domino
20-11-21 19:26

Handel in mensen? Is het toerisme dan een handeltje wat met de pap lepel wordt ingegoten. De handel in goedkopere arbeidskrachten heeft altijd al bestaan. Gastarbeiders noemen we dat nou eenmaal.

Don Chien
Don Chien
Member
Reply to  Domino
21-05-22 11:03

Hervormingen om de economie te ondersteunen, niet het volk, die mag alleen de rekeningen voor het bedrijfsleven blijven betalen?

Domino
Domino
Member
20-11-21 17:23

comment image?width=3200&height=1680&fit=crop

Juliana
Juliana
Member
20-11-21 19:58

Afkondigen Staat van Beleg?

CatChi
CatChi
Member
10-05-22 17:43

HERVORMINGEN LEIDEN TOT ONRUST IN DE MAATSCHAPPIJ?