Onafhankelijk Tweede Kamerlid Omtzigt heeft in een Tweet een klein tipje van de sluier opgelicht over de manier waarop de huidige machthebbers in dit land met de democratie omgaan.
De Tweet behandeld het afgeketste landbouwakkoord, maar geldt evengoed ook voor het op handen zijnde ‘partijverbod’ voor de Forum voor Democratie.
Waar gaat het om? Het kabinet was doende om met de landbouworganisaties een ‘akkoord’ te sluiten over een vermindering van de omvang van de sector, teneinde de – volgens hen – “meer dan vreselijke gevolgen voor de natuur” te beperken.
In de afgelopen 35 jaar is het aantal agrarische bedrijven in Nederland meer dan gehalveerd. Het aantal boeren en tuinders daalde met 54,8%, oftewel met 79.487 bedrijven.
Dit betekent een krimp van gemiddeld 2.338 bedrijven per jaar. Oftewel, een indrukwekkend aantal van gemiddeld 6,4 bedrijven die er dagelijks mee stoppen.
Deze nieuwe Top 5 van Boerenbusiness.nl, samengesteld door CBS, bekijkt in welke provincies in deze 3,5 decennia nu de meeste bedrijven zijn gestopt.
Het aantal hangt daarbij vanzelfsprekend ook af van de grootte van de provincie en dus ook het totale aantal agrarische bedrijven dat binnen de provinciale grenzen is gehuisvest.
Uit het overzicht komt naar voren in de provincie Gelderland jaarlijks de meeste agrarische bedrijven stoppen: gemiddeld 444. Dit betekent dat in Gelderland vanaf 1980 zo’n 15.097 agrarische bedrijven er de brui aan hebben gegeven. Een daling van 57,4%.
Nu is Nederland een drooggevallen stukje zee waar al sinds duizenden jaren mensen bezig zijn om dat op de zee veroverde stukje land vorm te geven en veilig te maken.
Van ons land ligt twee derde van de economie beneden de zeespiegel in gebied dat door menselijk handelen gevormd is. Dat noemen we geen ‘natuur’, maar ‘cultuur’; dat stukje zeebodem is ‘in cultuur gebracht’.
Onze veiligheid wordt gegarandeerd achter een stelsel van dijken en afwateringskanalen waarin de waterspiegel tot op de centimeter nauwkeurig wordt beheerd.
De veronderstelling dat de oer-vormgevers van de in cultuur gebrachte zeebodem (de boeren dus) hun maaksel nu aan het vernietigen zijn, is een absurde gedachte die alleen in een doodzieke geest kan opkomen.
Een gezonde en duurzame landbouw en veeteelt kan immers alleen plaatsvinden op vruchtbare gronden. Om het zogenaamde ‘Landbouwakkoord’ te financieren had het kabinet vergaande plannen klaarliggen.
Het kabinet was van plan 26 cent belasting op een pak melk te gaan heffen voor het landbouwakkoord, blijkt uit stukken die Pieter Omtzigt op Twitter plaatste.
Aan die stukken was, zo liet Omtzigt zien, op het verzoek van het kabinet nog een bijlage toegevoegd, waarvan de voetnoot (!) prijsgaf hoe het akkoord betaald zou gaan worden.
Het kabinet stelt daarin belastingverhogingen voor op zuivel, op vlees, op gewasbeschermingsmiddelen en op kunstmest, zo maar even in een voetnoot, terwijl de inflatie torenhoog is en de boodschappen heel duur zijn.
Zo bekeken is het voor iedereen wel duidelijk waarom het gehele kabinetsvoornemen inzake het Landbouwakkoord de Tweede Kamer nooit heeft gehaald.
Het ergste is nog dat het kabinet, nog voordat de Kamer – als medewetgever – zich over die belastingvoorstellen heeft kunnen beraden, er vanuit gaat dat die belasting verhogingen simpelweg worden doorgevoerd. Ongeacht wat de Staten Generaal daarvan vindt.
Waar Omtzigt nu de vinger op legt is te belangrijk voor de burgers om het maar te laten voor wat het is. Wat zich voor onze ogen afspeelt is niets minder dan het verder ontmantelen van de democratie.
Ik heb al vaker aangegeven dat verreweg het grootste deel van de Volks-vertegenwoordigers ten onrechte in de Kamer zit.
Zij hebben zelf geen enkele electorale achterban, maar halen de Kamer omdat ons onbekende regisseurs hen op een ‘verkiesbare’ plaats op een ‘kandidatenlijst’ hebben gezet.
Wie bijvoorbeeld de kandidatenlijst 2021 van de PvdA bekijkt, ziet dat slechts één Kamerlid met voldoende stemmen (n.l. ten minste 70.000 stemmen) in de Kamer zit.
De rest van die marginale club zit daar dus puur om te stemmen zoals de partijleiding dat beveelt. Het lijstje van de VVD laat maar liefst twéé Kamerleden zien met voldoende electoraat. Slechts een handjevol Kamerleden zit terecht in de Kamer.
Daar komt dus nu de overtreffende trap bij: het kabinet kan kennelijk zonder dat de Staten Generaal daarop invloed uitoefent wetswijzigingen doorvoeren, ook als die tegen de belangen van de bevolking of het land ingaan, in dit geval de boeren.
Onze democratie is voldoende in nood om tegen dit kabinet in verzet te komen. Samen met bevriende groeperingen is sta-pal inmiddels bezig met het organiseren van een verzetscongres.
Er is amper nog sprake van een functionerende democratie en het is de plicht van iedere burger om de democratie terug te eisen, ook al is je naam Akerboom en wordt je goed betaald voor je ‘rapporten’.
STA-PAL.NL / ABC Flash Point News 2023.
Als de WEF in NL succes boekt zal de rest van de wereld ook omvallen. BBB zal de nieuwe kracht worden om de zaken verder te laten ontsporen.
Omtzigt neemt de lantaarn van TB wel over, en anders is Gideon van Mijeren er ook nog!