Conform de plannen van de hoofdaannemer Ballast Nedam/Sona moet het nieuwe ziekenhuis in Mei 2018 bouwkundig gereed zijn om met de technische validatie daarvan te starten.

AT Osborne, de bouwtoezichthouder van Sona, voorspelt echter een reele kans op uitloop van de oplevering met minstens drie maanden. Aannemer Ballast Nedam Infra houdt zelf formeel nog vast aan 21 April 2019 als streef datum voor de “First Patient Treatment”

Sona stelde dat PIN Minister Camelia Romer onvolledige, incorrecte en ongefundeerde verklaringen over Sona heeft afgelegd tijdens een vergadering van de Centrale Commissie van de Staten.

Camelia laat echter weten dat zij het parlement juist te hebben geinformeerd, gebaseerd op de kwartaal cijfers van Sona, en op informatie van meerdere onder-aannemers van Sona werkzaam in de domein omgeving, bouw en ICT.

Sona heeft zich simpelweg niet geheel gehouden aan de beheersovereenkomst.

Verder werden ingrijpende wijzigingen, overeengekomen in de beheersovereenkomst, niet gemeld aan opdrachtgever Land Curacao, zoals wijzigen van de statuten en het vervangen van de uitvoersorganisatie Berenschot, door zichzelf, waardoor de checks en balances niet in orde blijken.

https://i0.wp.com/knipselkrant-curacao.com/wp-content/uploads/2019/05/HNO-CMC-Sehos-ziekenhuis-Antilliaans-Dagblad.jpg?w=696&ssl=1

Verder wordt niet meegedacht met Curacao inzake het inpassen van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) in de zorgstructuur en de transformatie van de gezondheidszorg als geheel, om het later na faillisement te overhandigen aan een andere wettelijke eigenaar.

De juridische procedures gevoerd door Sona ten laste van het projectbudget zijn daar de getuigen van ;

  • Sona versus Ballast Nedam (minstens 2 claims)
  • Sona versus Berenschot (Bodemprocedure)
  • Berenschot versus AT Osborne met voeging van Sona (schadevergoeding)
  • Sona versus Land Curacao (inzake overmaking HNO-gelden)

Kortom de horror show kent omwille van de 20% budgetoverschrijding (fl.500 miljoen) een stoelendans tussen partijen inzake de opgelopen aansprakelijkheid met betrekking tot de wanprestaties, geleverd door het Sona netwerk.

https://i0.wp.com/knipselkrant-curacao.com/wp-content/uploads/2017/01/Sociale-Verzekerings-Bank-Banko-di-Seguro-Sosial-SVB-Extra.png?w=696&ssl=1

Voor het aflossen van leningen zorgt voor een kapitaal last van 19%, maar het personeel vormt met fl.130 miljoen of terwijl 51% de grootste kostenpost voor 2020.

CMC Exploitatie betaald dan maandelijks fl.45 miljoen huur aan CMC Vastgoed en Beheer NV die verantwoordelijk is voor het onderhoud van apparatuur en gebouw.

De SVB zal uitgaan van fl.314 per verpleegdag, terwijl dat volgens CMC fl.1.541 moet opbrengen, zodat deze voor 40% van de inkomsten zal gaan zorgen.

Ingewijden duiden aan dat HNO de hoeksteen van het herkolonisatie process moet gaan worden, waarbij vele NL’se pensionado’s op medische hulp mogen gaan rekenen teneinde zich op Curacao te vestigen en de NL’se Horeca sector daarmee financieel op de been te houden.

Het liefst laten Den Haag en haar vazallen het nieuwe ziekenhuis in de handen van onaangekondigde derden vallen, zodat de lokale belastingbetaler alleen nog maar de duurder uitgevallen rekening mag gaan betalen en verder geen aanspraak kan maken op het te gaan voeren beleid.

Zoals gebruikelijk draait de lokale belastingbetaler weer op voor de schade. De toeristen sector (goed voor fl.800 miljoen) is daar een ander goed voorbeeld van. Nu zullen de medische kosten moeten gaan toenemen om de burger en de SVB een loer te draaien.

https://i0.wp.com/images.rd.nl/fill/crop:1024:640:sm/w:1020/plain/s3:%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001%2FANP_50921914_774a73b702.jpg?resize=696%2C435&ssl=1

De “No return of Investment” policy (CBS > krimpende economie) bij het toerisme, verplicht nu het PAR regime om de Landseigendommen ter waarde van fl.1 miljard maar te gaan veilen en verkopen om de verdere infrastrutuur voor de overzeese rovers te mogen bekostigen.

De bouw van een tweede megapier (fl.40 miljoen) levert ook al geen return of investment op, omdat de 1ste pier op zich amper een bezettinggraad had van 25% volgens bestuurlijke ingewijden.

In de tussentijd zakt het kwaliteitsniveau voor het leven voor de lokale burger steeds verder weg, stijgt de werkeloosheid, wat ook voor meer armoede en aanzienlijk grotere criminaliteit zorgt.

Antilliaans Nieuwsblad / AA Magnum Analyst News 2018.

4.8 4 votes
Article Rating
Previous articleUkraine Violates Establishment of Peace in Donbass
Next articleEgypt closes Rafah Crossing Point with Gaza
Subscribe
Notify of
guest

21 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Albert Heijn
Albert Heijn
Member
26-08-20 12:51

Nadat de ISLA raffinaderij kapot gemaakt wordt, zal ook de SVB kennis moeten maken met de noodklok, zodat de samenleving van ellende (werkeloosheid en armoede) in elkaar stort?

Pamela
Pamela
Member
Reply to  baronmaya
29-04-21 00:59

In het AD pocht het CMC met dat ze ook andere noodlijdende patienten zullen gaan behandelen, want mensen laten sterven omdat er geen zorg geleverd kan worden is misdadig in deze tijd?

Pluto
Pluto
Member
Reply to  baronmaya
25-12-21 04:56

Het Curacao Medical Center kampt ineens met een accuut personeels probleem nu de samenwerking met andere eilanden geregeld werd? Dit komt door de stijging van de Corona patienten melden ze dan. Maar veel personeel meld zich ziek als ze geen zin meer hebben om te werken. NL wil dan weer Amerikanen en NL’ers invoeren om de verhoudingen te kenteren?

G-Force
G-Force
Member
27-12-20 11:56

Bijna 20% van de bevolking op Curacao is nu afhankelijk van voedsel steun, dankzij het kolonisatie process.

Salmigoni
Salmigoni
Member
16-03-21 15:32

Duidelijk overzicht van wie hier de boosdoners zijn?

Green House
Member
Reply to  baronmaya
05-04-21 14:28

Negatieve stemmingmakerij door praatjesmakers uit het Kikkerland?

Domino
Member
03-10-21 16:33

Gelukkig heeft de nieuwe regering op Curacao een stokje gestoken tegen de voortgaande vijandige overname pogingen van de ziekenhuis, wat voor 100% met belasting geld van het volk gebouwd werd.

Nu het niet op eigen benen kan staan is de kans groot dat HNO failliet zal worden verklaard en dan is het volk haar investering voorgoed kwijt? Dus dan maar huur vragen aan HNO als het geen inmenging wenst van de overheid.

Pluto
Pluto
Member
25-12-21 04:51

De enige die op Curacao nog geld verdienen zijn de KLM en TUI, Hotels en restaurants, samen met CAP en andere drugs gerelateerde NGO’s?

Willem Engel
Willem Engel
Member
21-01-22 00:58
Pishi Porko
Pishi Porko
Member
Reply to  baronmaya
20-04-22 19:46

Hoe kan het nou waar zijn de de NL’se minister voor Volksgezondheid een neven functie heeft als toezichthouder van HNO?

LookUp
LookUp
Member
14-12-22 12:05

Werkelijk ongelovelijk hoe Den Haag en het breekijzer Cft met Curacao om gaan, en dit dan autonomie durven te noemen, of dat Willemstad niet met de autonomie weet om te gaan. Dat laatste klopt dan inhoudelijk wel? Worden onder dwang maatregelen opgelegd.