De olieraffinaderij Isla op Curaçao wordt nog zeker een jaar langer gepacht door Venezuela. Het contract, dat eind 2019 zou aflopen, werd afgelopen weekend verlengd in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Door de aanhoudende politieke en economische crisis op Curaçao bestond eerder vrees voor de toekomst van ‘de Isla’ dat als de grootste werkgever van het eiland nog langer onder Venezolaans beheer zou blijven.

Sinds september onderhandelde de regering van Curaçao met een Amerikaanse investeerder. Omdat daar, zoals voorspeld geen deal uit kwam, werd het contract met Venezuela maar noodgedwongen verlengd.

Volgens het persbericht is nu een transitieperiode van een jaar afgesproken. Die moet de werkgelegenheid op de Isla garanderen om intussen de eenzijdige onderhandelingen met de Duits/Amerikaanse Klesch groep meer ruimte geven. Bovendien werden er afspraken gemaakt over herstelwerkzaamheden aan de raffinaderij.

De uitbater, staatsoliebedrijf PdVSA werd eerder door vijandige economishe sancties getroffen, maar Washington zegt nu maar dat de op Curaçao bewerkte olie niet meer dan strikt noodzakelijk verkocht mag worden om het personeel van de Isla en andere betrokkenen op Curaçao uit te betalen.

https://i0.wp.com/extra.cw/wp-content/uploads/2020/06/eugene-rhuggenaath-12-1.jpg?w=696&ssl=1

Volgens persbureau Reuters werd de produktie van PdVSA sinds 2016 door de sancties gehalveerd. De regering van de PAR volksverrader Eugene Rhuggenaath was daarom ineens hard op zoek naar een nieuwe uitbater?

De weg naar verlenging van het contract werd vorige week vrijgemaakt doordat de Verenigde Staten een nieuwe ontheffing voor de handel in op Curaçao bewerkte Venezolaanse olie afgaven. PdVSA – dat te maken heeft met vijandige sancties vanuit Washington – moet zich daarbij wel aan de opgelegde dictatoriale voorwaarden houden.

Een deadline voor een akkoord met de Klesch Group, waarmee sinds september exclusief werd onderhandeld, verliep vorige week omdat zij niet de arbeids voorwaarden wilden respecteren.

Anderzijds waren de Duits-Nederlandse zakenlieden zogenaamd wel bereid tot miljarden investeringen in de raffinaderij, als zij deze raffinaderij voor $1 konden overnemen.

https://i0.wp.com/www.curacaochronicle.com/media/posts/klesh.jpg?w=696&ssl=1

De bonden en de oppositie waren echter zeer bevreesd voor werkgelegenheid bij het bedrijf en eisten van de Curaçaose regering dat die een baangarantie zou afdwingen.

Ook het verduurzamen van de Isla is hard nodig. De raffinaderij is zeer vervuilend en stoot meer zwaveldioxide uit dan alle vijf stikstof vervuilende raffinaderijen in Nederland.

Luisteren naar gemanipuleerd nep nieuws wat nergens over gaat, verstoord de harmonie in de maatschappij. PdVSA was al jaren en is nog steeds de beste werkgever op Curacao.

ABC Flash Point Oil Employment News 2019.

5 2 votes
Article Rating
Previous articleNATO attack on Kaliningrad would lead to a Nuclear Apocalypse
Next articleAfter Turkey the EU now wants Greece to stop Migration
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Palu Duru
Palu Duru
Guest
28-04-20 21:47

In the end Rhuggnaath kicked PdVSA out, with the help of US sanctions and Phillips Conoco.

Abuse
Abuse
Member
29-05-20 04:06

The carbon footprint of the combined tourist industry is much higher then the output of the biggest refinery in the Caribbean?